La solicitarea Patriarhiei Române, Ministerul Sănătăţii a precizat avantajele generale, pentru pacienţi şi furnizorii de servicii medicale ale Cardului Naţional de Sănătate.
La rândul său, Colegiul Naţional al Medicilor din România a menţionat că, din punct de vedere etic, nu mai există nicio raţiune de a respinge cardul de sănătate.Singura problemă care trebuie rezolvată este elaborarea unei soluţii alternative pentru acei pacienţi care din motive de conştiinţă şi religie refuză cardul, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a promis că pentru astfel de persoane va căuta şi va propune o metodă alternativă.
În urma discuţiilor în plen, la propunerea Comisiei pastorale, monahale şi sociale, Sfântul Sinod a hotărât:
1. ia act de scrisoarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (nr. 13.486 din 19 septembrie 2014) adresată dlui. prof. dr. Vasile Astărăstoae, Preşedintele Colegiului Medicilor din România, şi dlui. Nicolae Bănicioiu, Ministrul Sănătăţii, prin care se solicită un punct de vedere asupra impactului pe care implementarea Cardului Naţional de Sănătate îl are asupra unor credincioşi ai Bisericii Ortodoxe Române, precum şi de răspunsul că, „din punct de vedere etic, nu există nicio raţiune pentru respingerea cardului de sănătate” (dl. prof. dr. Vasile Astărăstoae).
2. aprobă ca Biserica Ortodoxă Română să susţină demersurile Colegiului Medicilor din România pe lângă autorităţile abilitate pentru identificarea unei metode alternative ca răspuns la solicitările acelor pacienţi care din motive de conştiinţă sau religioase refuză Cardul Naţional de Sănătate.
3. aprobă ca ierarhii să îndemne clerul, monahii şi credincioşii ca, în contextul tulburării provocate de opiniile confuze şi contradictorii din mass-media cu privire la Cardul Naţional de Sănătate, să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, să cultive mai întâi sănătatea sufletească prin rugăciune şi fapte bune, şi să decidă raţional, nu emoţional, totdeauna cu calm şi înţelepciune.
Prezenta hotărâre a fost comunicată tuturor eparhiilor din ţară şi străinătate în vederea adoptării măsurilor necesare pentru punerea în aplicare.
Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Este bine ca Sinodul cere alternativa pentru cardul de sanatate si ca, in acest demers, este sustinut de seful Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae.
Este, insa, o eroare majora afirmatia, transformata, acum, in punct de vedere oficial al Sinodului, ca “din punct de vedere etic, nu există nicio raţiune pentru respingerea cardului de sănătate”. Incercam, mai jos, sa aratam in ce consta aceasta eroare si care e problema etica.
Eroarea: Daca nu exista probleme etice legate de cardul de sanatate, atunci cum se mai justifica cerinta formulata de Sinod si de CM (Colegiul Medicilor) de a exista o alternativa pentru cei care “din motive de constiinta sau religioase” nu vor sa-l primeasca? Care e fundamentul ei? Daca Sinodul si CM recunosc drept legitime motivele de constiinta si/sau religioase, atunci inseamna ca avem o problema etica. Daca Sinodul si CM NU recunosc drept legitime, intemeiate, sustinute, indreptatite, motivele de constiinta si religioase invocate de cei care nu vor card, atunci de ce sustin alternativa pentru acestia? Nici Sinodul, nici CM, nu arata rationamentul in urma caruia au ajuns la concluzia ca nu ar exista problema etica, ceea ce face din pozitia lor oficiala, asa cum e cunoscuta pana in prezent, o pozitie slaba, contradictorie care, in plus, vulnerabilizeaza pozitia celor care resping cardul. Deoarece, daca Sinodul si CM afirma ca nu exista motive etice de respingere, atunci sustinerea alternativei pare a fi un fel de “pogoramant”, un fel de concesie facuta unora care au revendicari, in ultima instanta, irationale.
Care sunt problemele etice?
La nivel general, s-a aratat aici o problema etica:
din punct de vedere creştin, FOR nu poate accepta instrumentalizarea persoanei umane prin metode sofisticate de control şi evidenţă a populaţiei şi expunerea electronică a intimităţii sale. În mod evident, introducerea cardului de sănătate depăşeşte o limită etică dincolo de care funcţiile de supraveghere şi identificare a persoanelor ce beneficiază de politici publice devine nelegitimă.
Pe baza acestor observaţii, FOR cere Ministerului să asigure organizarea unei dezbateri publice pe marginea acestui proiect legislativ, pe care normele unei bune guvernări şi ale respectului faţă de statul de drept o cer a fi suspendată.
Probleme etice sunt explicate, tot la nivel general, si in acest material: LEVIATANUL ELECTRONIC (va invitam sa cititi indeosebi ultima parte, unde este prezentata chestiunea teologica; chiar daca este mai lunga, recomandam parcurgerea lui pentru a intelege lucrurile in ansamblul lor).
Reluam aici, aplicat strict la cardul de sanatate, cateva probleme punctuale, facand precizarea ca, in realitate, chestiunea aflata in discutie nu este doar cardul de sanatate ca atare, ci intreg SISTEMUL INFORMATIC care cuprinde si DOSARUL DE SANATATE, sistem in care cardul e doar una din functionalitati (anume, “cheie de intrare”):
1. Premisa acestui sistem informatic este ca utilizatorii din josul ierarhiei sociale (pacientii si medicii) sunt potentiati fraudatori, pe cand utilizatorii din susul ierarhiei (administratori, decidenti, servicii secrete, companiile private implicate) sunt gardienii si garantii folosirii corecte a fondurilor din sanatate si a datelor personale de sanatate ale tuturor romanilor asigurati.
O astfel de premisa inseamna, practic, ca medicii si pacientii sunt tratati pe baza prezumtiei de vinovatie. In plus, nu exista nicio garantie institutionala ca pretinsii gardieni ai fondurilor si datelor personale vor proceda corect. Reamintim ca autoritatile au refuzat, pana in acest moment, sa faca audit de securitate si audit financiar independente ca sa demonstreze ca vorbele lor (securitatea datelor, eficienta sistemului informatic) nu sunt doar vorbe in vant;
2. Cardul de sanatate este atat cheie de acces la serviciile sistemului de asigurari, cat si instrument prin care autoritatile culeg datele personale de sanatate ale romanilor. Milioane si milioane de date, PERSONALIZATE, se afla stocate deja in serverele CNAS. Problema etica la acest nivel tine, in primul rand, de ideea in sine de a culege aceste date, care tin de intimitatea persoanei. La nivel de riscuri, reamintim ca datele personale de sanatate sunt cele mai cautate si vanate de hackeri, printre altele si din cauza faptului ca ele pot deveni
a) MARFA TRANZACTIONATA pe piata industriei farmaceutice. Datele de sanatate sunt o comoara pentru aceste companii; nu exista nicio garantie de protectie reala a acestor date de interese nelegitime comerciale. Or, transformarea in marfa a datelor personale e o problema etica prin excelenta.
b) prilej de ABUZURI asupra unor persoane/personalitati publice. Sa ne readucem aminte ca, de pilda, un cunoscut lider politic american cerea date biometrice despre diversi oameni politici. Cat de legitim ar fi un asemenea procedeu, ce fel de garantii exista ca aceste lucruri nu se vor intampla?
E greu de inteles pozitia lui Vasile Astarastoae, care, in repetate randuri, a atras atentia asupra acestor tipuri de probleme (aici si aici). Avand in vedere ca NU exista audit pe chestiuni de securitate si nu e clar cum anume vor fi supravegheati controlorii sistemului, bazele de date personale sunt depozite uriase strategice aflate intr-o zona obscura fata de controlul publicului, pazite si gestionate de companii private.
3. Cardul de sanatate poate duce la grave acte de discriminare sociala intre cei care au drept la servicii si cei care nu au, in conditiile in care care este vorba de contribuitori la sistemul de asigurari de sanatate.
4. Oamenii – pacienti si medici – sunt obligati, trecandu-se peste consimtanantul lor, sa accepte sa participe la acest sistem informatic care este construit in jurul datelor personale, nu in jurul mecanismelor de manageriat al fondurilor, pentru a avea parte de serviciile de sanatate.
Iata doar cateva din marile semne de intrebare care NU sunt acoperite de raspunsul autoritatilor si care au un caracter etic. Recapitulam: intimitatea, protectia datelor, discriminarea, consimtamantul sunt teme etice GENERALE (care nu tin doar de motivele de constiinta sau religioase concrete ce pot fi invocate de diverse grupuri sociale) la care autoritatile nu au avut raspunsuri. Ramane ca Sinodul si Colegiul Medicilor sa-si expliciteze pozitia care, in acest moment, se situeaza in registrul absurdului si al contradictiei.
Asta in timp ce Leviathanul creste vazand cu ochii…
Sursa : cuvantul-ortodox.ro
Iata cateva comentarii interesante, preluate de pe site-ul- sursa al acestui articol:
34. Laurian
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-19168366-cine-sunt-dracii-din-cardul-electronic-sanatate.htm
Începând cu acest an, statul român devine posesorul celui mai complex şi masiv sistem informatic din Europa. Numit pe scurt SIUI (sistem informatic unic integrat), în acest uriaş container informatic se găsesc toate datele medicale ale românilor începând cu anul 2010 şi restul informaţiilor despre sistemul medical românesc. Un munte de aur informaţional a cărui valoare pe piaţa industriei medicale este inestimabilă. Cel care deţine accesul la toate aceste date devine, vorbim practic nu spiritual, Dumnezeul omniscient al sistemului medical românesc.
încet încet, vorbim deschis despre aceste lucruri. din 2010 aşadar?
păi parcă trebuia activat dosarul ca să fie păstrate datele astea?
Ca şi în cazul legii Big Brother şi în cazul SIUI s-au înregistrat toate câte se puteau înregistra şi s-au păstrat ca atare. Acum caută să-şi legitimeze posesia datelor personale post-factum. Dacă tot activăm cardul.. îl activăm retroactiv. Asta o fi etic?
Ar trebui totodată să recitiţi răspunsurile pe care le-aţi trimis la notificările de refuz din 2009 şi 2012, să vedeţi acolo câte garanţii pe legea nr.677/2001 sunt enumerate, doar că nu sunt aplicate.
În altă ordine de idei:
Cât mai e până discutăm de licitaţii pentru acces la date “depersonalizate”?
Cât mai e până la privatizarea componentelor SIUI?
Dacă e “un munte de aur” cu o valoare “inestimabilă”, cam ar părea “firesc” şi oarecum logic să fie exploatat muntele. Cam în direcţia asta mi se pare că începe să bată vântul. Greşesc?
25. Laurian
http://science.hotnews.ro/stiri-tehnologie-19140919-informatiile-medicale-din-toata-europa-sunt-folosite-pentru-imbunatatirea-ingrijirii-pacientilor.htm
Asta apropo de prelucrarea anonimizată a datelor medicale din DES despre care am citit într-un proiect de norme metodologice ale DES, publicate în comentariile unui articol anterior.
Să presupunem că ar putea fi un lucru bun. Totuși, mie chiar nu mi se recunoaște niciun cuvânt în chestiunea asta. Îs doar o vită bună de măsurat, cântărit, analizat etc.? Laur din Hîrlău are dreptul să zică nu, nu vreau să particip, aşa cum se întâmplă la actualizările de software care cer date depersonalizate, de pildă?
Apoi, cam la asta se referă motivaţia refuzului de utilizare a cardului şi iniţializare a DES vizând presiunea Big Pharma şi ale asigurătorilor pentru această imensă bază de date. Este interesant că domnii sunt deja pregătiţi cu infrastructura, numai să intre datele-n sistem odată! Aceeaşi presiune şi acelaşi interes motivează şi încercările de compromitere/spargere a respectivelor baze de date, aşa cum s-a întâmplat şi în Marea Britanie de exemplu.
Imaginaţi-vă ce avantaj ar avea o companie Big Pharma care ar avea acces la date calitative şi cantitative privind evoluţia unor patologii naţionale. Practic o astfel de analiză statistică reprezintă cel mai fidel plan de afaceri pentru cel puţin 10 ani. Ştii ce boli există, încotro se vor dezvolta, ce nevoi vor apărea etc. Nu există capacitate reală pentru realizarea unui studiu d epiaţă atât de fidel la o astfel de dimensiune.
Desigur, că totul spre binele nostru. Pentru îmbunătăţirea îngrijirii pacienţilor, cum altfel.
http://activenews.ro/cine-nu-doreste-dosar-electronic-de-sanatate-va-trebui-sa-si-asume-scris-aceasta-optiune_1837897.html
Se pare ca avem posibilitatea de a refuza constituirea DES???!!!