Asociaţia pentru Libertatea Românilor

Poporul acesta nu a murit! Poporul acesta încă mai trăiește!

Plângere CNA – Moise Guran îsi (dez)informează telespectatorii în legătură cu Mitingul anticip din 14.03.2013

UPDATE : Raspunsul primit de la CNA în urma depunerii sesizării

Raspuns CNA nr. 3613RI/12.04.2013

Consiliul Naţional al Audiovizualului a primit sesizarea dumneavoastră, înregistrată la instituţia noastră cu nr. 3613/25.03.2013.
În vederea soluţionării petiţiei, CNA a solicitat un punct de vedere din partea SRTV cu privire la aspectele sesizate.

Cu deosebită stimă,
Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul,
Mihaela Tică – Şef Birou

Un grup de intelectuali au depus la CNA urmatoarea plângere fata de modul in care dl.

Moise Guran a inteles sa-si (dez)informeze telespectatorii despre Mitingul anticip din 14.03.2013, in cadrul emisiunii difuzate in aceeasi zi de TVR1

Domnule Președinte al Consiliului Național al Audiovizualului

Subsemnații Paula Iliescu, Nicolae Livadă, Cornel Ciubotaru, Laurenția Andronache, Mihaela Voiculescu,Simona Pantazi, Paraschiva Rădoi, Mircea Ditiu, Carmen Păduraru, Mircea Pușcașu, Liliana Gemănariu, Ion Măimăscu, Ovidiu Buruiană, Gheorghe Vela considerând că ni s-au adus grave atingeri ale reputației, demnității și imaginii publice și că ni s-au încălcat drepturi cetățenești fundamentale (precum dreptul la libera exprimare a opiniilor și libertatea de conștiință) dorim să vă sesizăm că pe postul TVR 1 în cadrul emisiunii “Ora de business”, difuzată la ora 19.00, la data de 14.03.2013, Domnul Moise Guran a depășit cadrul temelor abordate de acest gen de emisiune, nu a asigurat pluralismul surselor de informare și opinie, nu a prezentat corect, obiectiv și imparţial faptele şi evenimentele, oferind telespectatorilor pe un ton tendentios și persiflator fapte inexacte, nu a asigurat o distinctie clară între fapte și opinii și a emis diagnostice psihiatrice grave cu privire la cca 1000 de cetățeni ai României, care au manifestat pe data de 14.03.2013, în București, între orele 12.00 și 17.00, în cadrul unui miting cu aprobări legale împotriva actelor biometrice (http://avmr.ro/protest-impotriva-actelor-biometrice.html) .

1.Deși emisiunea respectivă este o emisiune de știri și analize economice, după cum este precizat pe site-ul TVR (http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-90618 ), domnul Moise Guran a depășit cadrul tematic propus și, mai mult, a prezentat în mod parțial, deformat și ironic – calomniator , un eveniment cu semnificație majoră pentru o parte importantă a publicului . Menționăm în acest sens că în 2009 s-au strâns cca 1.000.000 de semnături împotriva actelor biometrice și că această temă ridică îngrijorări majore în multe alte țări(Anglia, Germania, Olanda, Franța care s-au opus biometriei) dar și la nivelul Consiliului Europei.

2. Realizatorul și prezentatorul emisiunii a emis două diagnostice psihiatrice majore cu privire la cei care au manifestat împotriva actelor electronice, titrând cu privire la miting “delir împotriva cipului diavolului” și afirmând că e “un episod de demență colectivă”(minutul 0 și 10 secunde, minutul 7 și 27 secunde). Acestea sunt diagnostice grave pe care numai un psihiatru are competența de a le emite, după ce a examinat pacientul și eventual l-a supus și altor examene complementare, cum ar fi examenul psihologic, imageria cerebrală. Diagnosticele respective presupun distorsiuni fundamentale și caracteristice ale gândirii, percepției și afectelor și, respectiv, o deteriorare a funcțiilor corticale superioare, incluzând memoria, gândirea, orientarea, înțelegerea, calculul, capacitatea de a învăța, limbajul și judecata, controlul emoțional și comportamentul social și motivațional. Ambele diagnostice implică în mare măsură absența discernământului, fapt ce duce la retragerea unor drepturi civile importante. Considerăm că prin astfel de afirmații s-au adus prejudicii grave nu numai celor care au manifestat pe data de 14. 03.2013 dar și tuturor celor care sunt în asentimentul demonstranților și nu au fost prezenți, dar au urmărit emisiunea TV.

3. Domnul Moise Guran nu a păstrat echidistanța necesară și nu a informat obiectiv telespectatorii, având pe tot parcursul emisiunii o atitudine ironică și zeflemitoare la adresa manifestanților și a Bisericii Ortodoxe Române, atentând la onoarea și demnitatea acestora . A afirmat inexact că manifestația a fost împotriva cardului de sănătate(afirmație parțial adevarată- s-a manifestat împotriva actelor electronice în general). A atribuit inexact manifestația B.O.R., când ea , de fapt, a fost o acțiune a societății civile, călugării, maicile și preoții prezenți manifestând în calitatea lor de cetățeni ai României, cu drepturi depline ca orice alt român.

4. A acuzat inexact B.O.R. că încalcă democrația nerespectând toate opiniile(minutul 4 si 18 secunde), când de fapt, după cum am spus, acțiunea nu aparținea B.O.R. ci societății civile și , în plus, chiar domnia sa prin atitudinea critică și denigratoare față de manifestanți ,a încălcat flagrant dreptul acestora de a își exprima liber opinia.

5. A afirmat că “ultrareligioșii sunt la fel de periculoși ca și fanaticii împotriva religiei” pentru că “ nu respectă un drept fundamental înscris în Constituția noastră, care se numește libertatea conștiinței”. Dimpotrivă, considerăm că tocmai domnia sa nu a respectat libertatea de conștiință a celor care manifestau (atât timp cât persoanele prezente la miting aveau o aprobare a acțiunii lor și își exprimau civilizat și legal opinia) și a emis aprecieri nepermise cu privire la modul de exprimare a convingerilor filozofice și religioase a demonstranților, caracterizându-i pe aceștia ca fiind “ultrareligioși”(termen ce implică extremism) și “periculoși”.

Considerăm că prin atribuirea unei acțiuni a societății civile exclusiv Bisericii Ortodoxe Române,cu prezentarea vădit calomnioasă, peiorativă, a evenimentului în sine și a manifestanților constituie o ofensă gravă adusă manifestanților, simpatizanților care nu au putut fi prezenți, B.O.R. și implicit culturii poporului român , știut fiind rolul Bisericii în istoria și cultura neamului românesc, emisiunea înscriindu-se astfel într-o serie de acțiuni discriminatorii cu privire la religie și convingeri. Considerăm că s-a adus o atingere gravă a dreptului la libera exprimare a opiniilor, a libertății de conștiință și apartenență religioasă a manifestanților, a onoarei, reputației și dreptului la propria imagine și că informarea nu a fost făcută corect, neexprimându-se nicio opinie a asociațiilor participante la manifestație, deși evenimentul era de interes public. Considerăm că s-au încălcat art. 30, 31 lit c), 32 alin 1) , art 39, art 47 alineat 2) art 64 alineat 1) și 2)din Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului și capitolul privind protejarea demnității umane și a dreptului la propria imagine din Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002. În calitate de garant al interesului public în domeniului comunicării audiovizualului vă solicităm să analizați și să luați măsurile de rigoare, conform normelor dumneavoastră și prevederilor legale în vigoare, față de cei pe care îi veți găsi responsabili de aceste abuzuri.

Vă mulțumim.

Semnatari:

Paula Iliescu, medic
Nicolae Livadă, profesor
Cornel Ciubotaru, inginer agronom
Laurenția Andronache, medic
Mihaela Voiculescu,medic
Simona Pantazi, psiholog
Paraschiva Rădoi, profesoara
Mircea Ditiu, inginer
Carmen Păduraru, magistrat
Mircea Pușcașu, medic
Liliana Gemănariu,medic
Ion Măimăscu , medic
Ovidiu Buruiană, inginer
Gheorghe Vela, avocat

10 Responses to 'Plângere CNA – Moise Guran îsi (dez)informează telespectatorii în legătură cu Mitingul anticip din 14.03.2013'

 1. CorinaM says:

  Bravo! Imi pare rau ca Moise Guran s-a spurcat, scotand asa ceva pe gura. Pentru mine, de acum, toata valoarea lui s-a redus la ceea ce a spus acum!

 2. Mihai says:

  Ati depus cerea si in format fizic, la CNA sau e doar online? E foarte important sa ajunga pe hartie la ei, fie prin fax sau altfel. Felicitari pentru initiativa!

  Asa trebuie facut de fiecare data cand realizatorii TV isi permit prea multe!

 3. BOBEANU VIOREL says:

  Moise Guran e un mare mincinos care nu are bunul simt sa-si recunoasca greselile si dezinformeaza cu buna stiinta.Face jocul anumitor cercuri.

 4. 666 says:

  Nu inteleg, fiecare persoana poate sa decida pt el. Eu vreau cip care este problema asa trebuie pusa

  • Libertatea Românilor says:

   Oricine este liber sa aleaga. Noi nu impunem nimanui nimic. Site-ul nostru se adreseaza celor care nu doresc un control electronic al vietii lor. Dar daca este vorba de respectarea opiniei dumneavoastra, atunci trebuie intotdeauna sa existe si reversul medaliei. Noi nu vrem cip! Care e problema?
   In alta ordine de idei, va putem spune ca dumneavoastra vreti “cip” pentru ca, in mod cert, nu stiti si dezavantajele sistemului.
   Site-ul nostru se adreseaza si celor care acum “vor cip”, dar doresc sa se informeze pentru a afla ce riscuri presupune!

  • MihaiG says:

   Frate este treaba ta dacă tu cauţi iadul . Multi vor în RAI dar nu ştiu ce trebuie să facă . Aceşti oameni pentru care am tot respectul te ajută să vezi şi să afli ceia ce nu stii , ei luptă pentru libertatea noastră şi chiar şi a ta . Eu sunt sigur că tu nici nu ştii ce ai scris şi ce implicaţii majore are aceasta asupra sufletului tău cînd vei ajunge în faţa DREPTULUI JUDECĂTOR . Dumnezeu să te ierte şi să te lumineze

 5. roxana says:

  Felicitari pt. luarea pozitiei!

 6. Din ce am observat eu, “secretul” lui Moise este sa abordeze tematici importante si sa emita opinii cat mai socante si cant mai vulgare, care au o spoiala de argumentare. Astfel, spera sa aiba succes compensand interesul limitat al oamenilor pentru probleme strict economice. Moise incearca “sa razbata” si in alte domenii fara a avea stofa. A prins o “ancora” in TVR pentru ca alte televiziuni il flituiesc de cativa ani si face si el ce poate acolo in incercarea de a obtine rating. Nu vad ce poate face CNA, la urma urmei Moise e copil mic pe langa Badea si pe viitor TVR va baga ca e si asta pamflet si Moise o sa devina si mai virulent. Personal, cred ca o scrisoare semnata era mai buna de trimis la Toyota, firma care sponsorizeaza emisiunea. Daca Toyota ar stii cate deservicii le face Moise, s-ar mai gandi la partea de bani. Personal, ca detinator al unei Toyote, o sa contactez reprezentanta de PR din Craiova a Toyotei sa ii trimit o scrisorica cu protestul dumneavoastra la CNA, foarte frumos argumentat. Personal nu am vazut emisiunea respectiva si nu ma derajaza limbajul folosit, cat faptul ca intr-adevar Moise este platit de 80% de ortodocsi si ar fi bine sa-si refuleze frustrarile pe propria televiziune daca are ceva cu noi.

 7. melania says:

  Moise Guran , un tip arogant si plin de sine ,i s-a dat apa la moara , ca-i destept si acum da cu maciuca in balta

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*