Asociaţia pentru Libertatea Românilor

Poporul acesta nu a murit! Poporul acesta încă mai trăiește!

INTREBARI SI RASPUNSURI DESPRE GAZELE DE ŞIST ŞI FRACTURAREA HIDRAULICĂ DE MARE VOLUM

1. CE SUNT GAZELE DE ŞIST (GDS)

Gazul de şist este acel gaz natural captiv în interiorul formaţiunilor de şist, în porii unor roci dure, cu permeabilitate si porozitate scăzută şi care se află la o adâncimi de circa 3 – 5 km. Deoarece nu se gaseste compact, in pungi de gaz, precum gazul natural convenţional, acest gaz se mai numeste gaz neconventional. Gazul de sist, fiind captiv in stratul de roca, trebuie intai sa fie eliberat din fisurile rocilor, pentru a putea fi adus la suprafaţă. Acest lucru se face prin folosirea unei metode extrem de noi la nivel mondial, folosita pe scară largă in unele state din SUA (15 state din SUA au interzis aceasta metodă, se va demonstra că nu intamplator), numită fracturare hidraulică (de mare volum). 

 2. FRACTURAREA HIDRAULICĂ.  PROCEDEU TOTAL NOU !

Fracturarea hidraulică de mare volum  constă în efectuarea unui foraj vertical de mare adâncime până în stratul de sist, urmat de unul orizontal. Sonda este întinsă vertical, apoi orizontal, la o adâncime de 3-6 km. Rocile sunt despicate artificial, fapt ce poate cauza cutremure. Sute de maşini de tonaj mare sunt folosite pentru foraj. Ulterior, pe putul orizontal, prin detonarea de exploziv, se realizeaza orificii în coloana sondei. După aceea, se injectează cantităţi uriaşe de apă, nisip şi aditivi chimici toxici şi cancerigeni. Prin orificii, cantităţile uriase de lichid de foraj, introduse în rocă la presiuni extrem de mari (1000 de atmosfere), ajung la roca din jur, provocând lărgirea fisurilor preexistente ale acesteia si eliberând gazul. Ulterior, presiunea internă generată astfel la nivelul rocii, împinge lichidul de foraj injectat la suprafaţă, împreună cu gazul eliberat.Gazul de şist eliminat din rocă este extras prin tubul sondei. Aproximativ jumătate dinapa contaminată chimic rămâne în subteran. O parte din această apă împreună cu gazul se va deplasa prin fracturile naturale din rocă putând să ajungă în apa subterană şi în sol. Apa rămasă este retrasă şi turnată în iazuri existând riscul să se scurgă în apa subterană. Cantităţi imense de metan sunt emise în atmosferă, acesta fiind un gaz cu efect de seră mult mai dăunător decât dioxidul de carbon. Produsele chimice se combină cu elementele radioactive (precum radiul si uraniul) din sol şi apoi le aduc la suprafaţă. Este nevoie de un număr foarte mare de sonde (zeci de mii) doar pentru un teritoriu restrâns. Câmpurile de gaze de şist sunt exploatate timp de maxim 5 ani (cele de gaz conveţional timp de decenii).

3. CARE E PROBLEMA CU FRACTURARE HIDRAULICĂ, PÂNĂ LA URMĂ? DE CE ATÂTA ZGOMOT PENTRU “NIMIC”? 

Problema 1. Consum imens de apă, resursă in scădere si din ce in ce mai pretioasa la nivel global. Poluarea apei. Aproximativ jumătate din apa contaminată chimic rămâne în subteran .Apa reziduală conţine arsenic, metale grele, elemente radioactive precum uraniu si radiu derivate din straturile subterane.Apa folosită NU POATE fi purificată! Problema 2. Aditivii  chimici injectati impreuna cu apa si nisipul in sol. Unii toxici, mutageni si cancerigeni. Unii nu sunt biodegradabili, ramanand in sol pentru totdeauna.

Problema 3. Fisurarea puţurilor. Pe lângă infiltrarea substantelor in pânza freatică, care este un proces ce necesita o perioadă mai lungă de timp, există poluarea imediata, datorită fisurilor căptuselii puturilor. Problema 4. Poluarea atmosferică. La realizarea fracturării si la recuperarea gazului si lichefierea lui, adăugăm 9% din cantitatea de gaz metan care se elimină in atmosferă. Metanul are un efect de seră mult mai puternic decât dioxidul de carbon, de 105 ori mai mare. In plus, au fost identificate in aerul contaminat hidrocarburi care afecteaza sistemul nervos si endocrin.

Problema 5. Deversarea  aleatorie a lichidului de foraj. Companiile sunt acolo pentru profit. Orice km parcurs in plus costă. Astfel, in nenumărate cazuri, semnalate chiar de oameni din industrie, se alege, in locul transportului apei contaminate catre centre de epurare a apelor uzate (procedeu extrem de costisitor), deversarea lor in rauri, pe campuri, in paduri. Fara nici cea mai mică remuscare. REDUCE COSTURILE! Problemele 6, 7, 8: Zgomot asurzitor. Tulburarea linistii mediului rural. Distrugerea peisajului. Industrializarea masivă a unor zone agricole sau a unor areale sălbatice.  Poluarea cu praf de silică, extrem de toxică, cauzatoare de boli respiratorii.

4. IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI ŞI SĂNĂTĂŢII

Pagube cauzate de explorarea şi exploatarea gazelor de şist:
- Apă potabilă şi ape subterane contaminate;
-
Soluri toxice şi radioactive contaminate de lichidul de fracturare, fie prin scurgeri din bazinele de decantare fie prin depozitarea acestora in subsol, in puturi dezafectate.
- Poluarea aerului;
-
Cutremure şi alunecări de teren;
-
Cancer şi boli incurabile pentru oameni;
-
Distrugerea florei şi a faunei;
- Infrastructură distrusă şi poluare fonică. – Scoaterea din circuitul agricol a unor suprafete uriase, extrem de fertile.
Soluri epuizate.

 5. PRETUL GAZELOR DE ŞIST

Ni se spune: dacă vom exploata gaze de sist, vor scădea facturile la gaze, si, odată cu ele, preturile produselor! O gluma tocmai bună de pacalit un copil de la grupa prescolara, cunoscand fiind faptul că preturile la gaze vor creste de 3 ori. In plus, statul roman primeste doar 3,5% din valoarea gazului extras (revedenta). In concluzie, nu vom avea nici gaz nici apa!!!

6. MITUL LOCURILOR DE MUNCĂ

O minciună grosolană, fiind cunoscut faptul că aceste locuri de muncă sunt extrem de puţine si de inalt calificate, că in Romania nu există personal calificat in acest domeniu si se va apela la lucratori extrem de specializati adusi de pe alte platforme, din strainatate.

7. CE PRIMIM IN SCHIMBUL ACESTOR DEZASTRE ECOLOGICE INEVITABILE?

Vom cumpăra propriul gaz, cel mai probabil la preturi mai mari decât de la Gazprom sau de la companii straine asemănătoare. Se pune intr-un pericol  extrem mediul si viata in Romania si mai ales rezerva de apă, o rezervă care in câtiva ani va valora mult mai mult decât petrolul sau gazul. Disparitia apei nu poate fi compensată de progresele tehnologice. Apa dulce este o resursă finită extrem de valoroasă si care va defini evolutia planetei in decenii si secolele urmatoare.

Cine va detine apa, va detine controlul. Guvernul Romaniei, prin această alegere extrem de iresponsabilă si de antidemocratică, va condamna România anilor următori la boli sigure si la sărăcie si pe termen lung, odată cu poluarea masivă a resurselor de apă, la dispariția vieții pe aceste meleaguri. Această crimă este o crimă indreptată impotriva poporului roman.

EPILOG. DE CE ORICE OM IN STRADĂ FACE DIFERENTA?

Fracturarea a fost interzisa in mai multe state din SUA, Franta, Bulgaria, Danemarca, Olanda, Marea Britanie datorita presiunilor din strada – cetateni si ONG-uri .

SITUATIA INTERNATIONALA

În anul 2010, SUAa încetat producţia de gaze natural de şist în cel mai mare camp numit Marcellus, care este situat pe teritoriul statelor Virginia, Virginia de Vest, Maryland, New Jersey, New York, Ohio şi Pennsylvania. Numai în Pennsylvania, autorităţile de control au raportat 250 de încălcări ale reglementărilor de stat. Într-unul dintre aceste cazuri, s-au raportat scurgeri de metan, un strat de apă subteran fiind contaminat pe o suprafaţa de 23 km pătraţi. Interdicţia temporară a tehnologiei a fost aplicată în 15 state şi 67 de oraşe din SUA. În data de 08.12.2011, Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) a dezvăluit rezultatele lor de cercetare, care arată că tehnologia de extracţie a gazului de şist este cauza poluării apelor subterane în zonele studiate. În aprilie 2011, Africa de Sud a impus un moratoriu privind explorarea de gaze de şist, ca urmare a numeroaselor proteste de către cetăţeni.
În iulie 2011, după numeroase proteste civile, Franţa a devenit prima ţară care a interzis fracţionarea hidraulică prin lege. A încetat toate concesiile pentru companiile care folosesc această metodă.
În noiembrie 2011, Marea Britanie a suspendat toate explorările şi producţia de gaz de şist din cauza a mai mult de 50 de cutremure provocate de astfel de fântâni în ţinutul Lancashire.
În octombrie 2011, Bulgaria a impus un moratoriu permanent privind explorarea şi extracţia de gaze de şist, după numeroase proteste în mai multe oraşe ale ţării, iar în ianuarie 2012 a devenit a doua ţară dupa Franţa care a interzis complet exploatarea gazelor de şist. Recent Danemarca si Olanda au adoptat la randul lor moratorii.
În zonele dens populate din Canada şi Australia este, de asemenea, impus un moratoriu privind producţia de gaz de şist.
În Germania,după contaminarea ireversibilă a solului şi a apei într-un perimetru de mare anvergură în jurul forajelor, un comitet a fost numit pentru a face o analiză de mediu. S-a detectat benzen în apă (de 6 ori peste medie) şi în analizele de sânge ale persoanelor care locuiesc în apropierea locurilor în care există exploatări ale gazelor de şist. In landul Renania de Nord Wetfalia, activitatile au fost suspendate.

IN ROMÂNIA


Nu exista o lege pentru reglementarea exploatarii gazelor de sist .Cu toate acestea, la presiunile companiilor, autoritatea in domeniu ANRM (Agentia Nationala pentru Resurse Minerale), alaturi de Guvern a concesionat terenuri numeroase pentru explorare si exploatare din Moldova, Dobrogea si vestul tarii. Contractele semnate sunt secretizate.

  • Dacă mai crezi că in Romania deptul la viată pentru tine si copii tăi iti apartine, informează-te,  informeaza-i pe cei din jur si mai ales, iesi in strada. Orice om iesit in stradă inseamna spargerea tăcerii iar pentru ei insemnă o presiune in plus. Rupeti tacerea până nu e prea tarziu! Cand vor monta sondele, va fi deja prea tarziu!
  • Pentru Apă, viată si natură! Pentru o Românie in care să se nască copii sanatosi!
  • Romania, in stradă, ultima baricadă! Pentru o Romanie cu cetateni demni si responsabili!

Romania asteapta ca oamenii sa nu mai tolereze ca politicienii si “investitorii strategici” sa faca afaceri perdante pentru tara , soldate cu afectarea majora si ireversibila a sanatatii si bunastarii noastre si cu distrugerea mediului curat!

Suprafeţele cencesionate de ANRM

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*