Asociaţia pentru Libertatea Românilor

Poporul acesta nu a murit! Poporul acesta încă mai trăiește!

Dezbaterea referitoare la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 82/12

Din pacate si comisia pentru politica externa ca şi comisia buget finante au dat aviz favorabil în unanimitate.(video)

Dezbaterea din data de 5 martie 2013 din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci cu privire la OUG 82/2012 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind evidenţa persoanelor, actele de identitate ale cetăţenilor români , precum şi actele de rezidenţă ale cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rezidenţi în România, s-a rezumat la simple afirmaţii, fără prezentarea unor cifre concrete, reprezentantul Guvernului susţinând în continuare că OUG nr. 82-2012 nu are nici un fel de impact bugetar.
Analiza noastră sumară relevă faptul că ordonanţa va avea un impact bugetar semnificativ, din următoarele motive :

 1. cardurile electronice vor necesita să fie înlocuite la o perioadă mai mică de timp decât cele actuale datorită evolutiei tehnologice,
 2. tehnologiile de emitere şi/sau de citire a documentelor electronice se uzează moral rapid şi vor avea nevoie de o înlocuire mult mai rapidă decât tehnologiile actuale,
 3. înlocuirea cardurilor simple înainte de termenul lor de expirare cu alte carduri simple (aşa cum prevede OUG 82) reprezintă un cost suplimentar şi inutil pentru populaţie,
 4. vor fi costuri de integrare a sistemului, şi anume va trebui ca instituţiile statului să introducă şi să utilizeze sisteme proprii de verificare a cardurilor,
 5. costul registrului naţional pentru evidenţa populaţiei în noile condiţii nu este estimat. Este evident că acesta devine mai sofisticat şi necesită in mod evident mai multe măsuri de securitate,
 6. neacceptarea de către cetăţeni a sistemului biometric în privinţa actelor de identitate va constitui un cost suplimentar pentru stat, pentru că, fie în cazul nepreschimbării intenţionate, fie în cazul nepreschimbării din cauza unor anumite imposibilităţi , autorităţile vor trebui să dicteze măsuri pentru aplicarea legii. Trimiterea de adrese, carduri plătite, dar nesolicitate, de către populaţie, va conduce la costuri suplimentare pentru stat,
 7. chiar dacă nota explicativă anexată ordonanţei nu prevede niciun impact bugetar, sectorul privat va avea costuri de suportat pentru a instala cititoare de carduri.

Costuri suplimentare vor apărea şi ca urmare a erorilor sistemelor informatice sau ca urmare a fraudelor.
Bineînteles că cetăţeanul de rând va suporta o mare parte din aceste costuri!

Din toate aceste motive enumerate mai sus, considerăm că este evident faptul că aprecierea Guvernului că nu există niciun impact social şi/sau bugetar este o eroare!.

Aceste aspecte sunt doar o parte din aspectele asupra cărora ar fi trebuit să se pronunţe şi să le analizeze Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din cadrul Parlamentului!

Nu s-a constatat ca pe parcursul şedinţei Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci aceasta să-şi fi îndeplinit rolul său, de a stabili dacă există vreun impediment de ordin financiar asupra bugetului ţării, aprobând sau nu Ordonanţa din acest punct de vedere.

ApLR va continua să întreprindă demersurile necesare pentru a stopa aprobarea OUG nr. 82-2012, un act legislativ păgubos, cu efecte negative doar parţial estimate şi constatate, din experienţa altor ţări, asupra libertăţilor cetăţeanului.

Potrivit art. 59 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci are atribuţii în ceea ce priveşte următoarele domenii de activitate:

 • bugetul de stat şi execuţia bugetară; bugetul asigurărilor sociale de stat şi execuţia acestuia; politica financiară; sistemul de impozite şi taxe, asigurări şi reasigurări; echilibrul monetar, circulaţia bănească, credite şi sisteme de credite, dobânzi, scont; bursa de valori şi efecte; împrumuturi externe ale statului sau garantate de stat; investiţii realizate din credite bugetare.

One Response to 'Dezbaterea referitoare la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 82/12'

 1. MARIUS says:

  inca o data poporu roman e minti si manipulat 00:02:32″ Se utilizeaza echipamentele existente pentru pasaportu electronic …nu vor fi dotari suplimentare majore… Imprimeria Nationala are capacitatea tehnica sa produca…apropo de discutia aia mai veche cand se spunea ca se importa nu stiu ce echipamente sofisticate,special pentru cu aceasta destinatie nu’i cazu aicia”
  http://www.cdep.ro/proiecte/2011/100/40/2/em205.pdf
  La punctul 2 Schimbari preconizate /SE MINTE cu privire la o platforma pilot si la punctul 3 implementarea unor solutii tehnice optime IAR SE MININTE platfoma pilot e UNA SI ACEEASI CU CEA DE LA PASAPOARTE CA SI SOLUTIILE TEHNICE SUNT DEJA AICI SUNT CELE DE LA PASAPOARTE IAR ATI FOST MINTITI ROMANILOR DESTEPTATI’VA!!!

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*