Asociaţia pentru Libertatea Românilor

Poporul acesta nu a murit! Poporul acesta încă mai trăiește!

UPDATE : MITINGUL anti-cip din 14 martie 2013 și „OBIECTIVITATEA” PRESEI

Din fericire, iata ca se poate face si jurnalism obiectiv. Multumim domnului Florin Pușcaș de la Voxpublica!
Citiţi în continuare articolul (de Florin Puscas) :

Despre protestul anti-cip şi manipulările presei

Aproximativ 1000 de persoane (conform Jandarmeriei) au participat joi, 14 martie, în faţa Parlamentului, la o acţiune de protest la adresa introducerii actelor de identitate biometrice. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Adevăr şi Dreptate, printre organizaţiile care au participat la eveniment fiind şi Asociaţia pentru Libertatea Românilor. Două au fost chestiunile care au stârnit discuţii aprinse în presă şi în reţelele sociale: distribuirea unui manifest cu titlul “Spuneţi NU actelor cu cip” şi o serie de fotografii cu un grup de copii salutând în stil nazist şi afişând portretul lui Corneliu Zelea Codreanu.

Acest articol nu este o discuţie pro sau anti-cip. Chestiunea ar merita discutată, dar cu altă ocazie. Ce mi-a atras atenţia a fost formula “manifestul distribuit de organizatori”, care manifest avea îndemnuri precum “rugaţi-vă la bunul Dumnezeu să ne dea degrabă conducători creştini-ortdocşi” sau “nu participaţi la mitinguri şi revolte sociale”. Chiar m-am întrebat: “Cum să organizezi o acțiune de protest în stradă și să scrii un manifest cu îndemnul „Nu participați la mitinguri și revolte sociale”?” Abia apoi am observat că organizatorii protestului nu erau citaţi (exista doar un citat luat de pe un site). Culmea jurnalimului din fund: să-ţi fie lene să dai un telefon?

Indiferent dacă suntem sau nu de acord cu organizatorii protestului, relatările presei ar trebui să fie conforme cu adevărul. Înainte de a-i lua de nebuni pe oameni sau de a ne arăta îngrijoraţi şi indignaţi de aşa-zisul pericol iminent de reînviere a legionarismului ca mişcare de masă, ar trebui să ne asigurăm că nu suntem manipulaţi. Tocmai în scopul acestei demistificări, redau mai jos discuţia pe care am avut-o cu ing. Liviu Constantin Lupei, purtător de cuvânt al Asociaţiei pentru Libertatea Românilor. Menţionez că opiniile exprimate reprezintă poziţia oficială a organizatorilor protestului de joi.

Florin Puşcaş: - La protestul dumneavostră de joi a fost distribuit un manifest cel puţin ciudat. Presa a susţinut că manifestul a fost distribuit de organizatori.

Liviu Constantin Lupei: – Materialul respectiv nu a fost distribuit nici de organizatori, nici de susţinători. Nu i-am identificat pe cei care l-au distribuit. A fost fie o iniţiativă particulară, fie o diversiune. Oricum, nu are nicio legătură cu organizatorii. Pentru noi, materialul a fost total neavenit. Observăm că o mare parte a presei a găsit în asta un prilej de ridicularizare. De ce respectivele agenţii de presă nu au luat legătura cu purtătorii de cuvânt ai organizatorilor sau cu preşedintele asociaţiei, sau cu orice altă persoană autorizată, ca să discute în mod direct, să afle informaţia din sursa corectă? Au preferat să se agaţe de o fiţuică pe care nu ştiu unde au găsit-o. Dar trebuie să realizaţi şi dumneavostră că acolo erau tot felul de oameni. Erau şi foarte mulţi intelectuali – medici, ingineri, jurişti, profesori, avocaţi -, chiar putem avea atât de multă rea-credinţă încât să-i coborâm pe toţi la nivelul unor afirmaţii care aţi văzut cum au fost catalogate? Manifestul nu a fost distrubuit de organizatori şi nici nu a avut avizul organizatorilor. Organizatorii şi participanţii nu au putut controla 100% aceste aspecte, nu puteam să-i percheziţionăm pe oameni. A fost un miting cu participare liberă, adresat tuturor cetăţenilor. Ar fi absurd să fim noi făcuţi responsabili pentru manifest. Ori este rea-credinţă, intenţii ascunse, ori e lipsă de profesionalism. Spuneţi-i cum vreţi. Dar noi credem că e în primul rând o desconsiderare a cititorilor. Noi am redactat un memoriu care poate fi consultat pe site-ul nostru. Acolo sunt sintetizate foarte clar ideile noastre.

Florin Puşcaş: – Protestul a fost văzut ca o acţiune cu fundament religios. Chiar şi manifestul respectiv transmitea o oarecare discriminare religioasă.

Liviu Constantin Lupei: - Noi, ca asociaţie, avem o activitate bazată pe drepturile civile. Noi încercăm, prin pârghiile pe care le oferă democraţia, să rezolvăm aceste provocări ale societăţii (problemele legate de biometrie – n.m.). Restul e o opţiune a fiecărui om, credinţa e liberă în această ţară. Nu putem să ne amestecăm în viaţa intimă a omului. Religia nu e domeniul nostru.

Florin Puşcaş: – Pe internet circulă fotografii de la protest cu un grup de copii care salută în stil nazist.

Liviu Constantin Lupei: - Nu am văzut fotografiile, dar am aflat că au fost nişte membri ai partidului Noua Dreaptă, dar ei au fost izolaţi de către jandarmi, la cererea organizatorilor. Asta a fost opţiunea lor, pe noi nu ne implică în niciun fel. Regulile organizatorilor au fost de la început să nu se vină cu alte steaguri sau cu însemne de partide. Era voie doar cu steagul naţional. Nu avem nicio legătură cu respectivele gesturi.

Florin Puşcaş: – Până la urmă s-a vorbit mai mult despre manifest şi despre fotografii decât despre motivul protestului.

Liviu Constantin Lupei: – Pentru noi este regretabil că cetăţenii României nu sunt informaţi corect. Aspecte majore pentru societatea nostră sunt tratate ironic, pe când în alte ţări din Europa ele sunt tratate cu maximă seriozitate. S-a ajuns ca în Marea Britanie, după 4 ani de încercare de introducere a buletinelor electronice, din 50 de milioane de persoane ţintă, numai 15.000 şi-au luat buletinele. În 2010, odată cu schimbarea puterii, noul guvern a promis că va renunţa la actele electronice şi şi-a ţinut promisiunea. Motivaţia a fost erodarea libertăţilor fundamentale. Însuşi premierul britanic a susţinut acest lucru. În Franţa, Curtea Constituţională a declarat legea privind biometria ca fiind neconstituţională. Au fost peste 120 de parlamentari care au sesizat acest lucru. Problema e foarte complexă. Pe noi ne preocupă problema biometrică. Românii sunt obişnuiţi să nu aibă un punct de vedere propriu, ci mai mult să se uite la alţii.

***

Din nou, acest articol nu este pro sau contra actelor biometrice. Este, în schimb, împotriva manipulărilor presei (intenţionate sau accidentale). Deşi îmi place să cred că sunt conservator în multe privinţe, şi pe mine mă deranjează extremismele, unele dintre ele având la bază chestiuni religioase. Dar de aici şi până la a urla speriaţi că ne cotropesc legionarii, ne spală popii copiii pe creier sau alte asemenea bazaconii, e cale lungă. E bine să suflăm şi în iaurt, dar adevărul şi dreapta judecată sunt chiar mai bune.

Sursa : voxpublica.realitatea.net

2 Responses to 'UPDATE : MITINGUL anti-cip din 14 martie 2013 și „OBIECTIVITATEA” PRESEI'

1. CorinaM says:

Cata vreme aveti parte de diversiuni, inseamna ca se tem ca veti reusi, deci, neaparat trebuie repetata actiunea. Orice informatie este receptata solid dupa ce a fost inainte, foarte mult repetata, asa ne invata publicitatea agresiva din ziua de azi. Mult succes si felicitari pentru ce ati facut!

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului: