Asociaţia pentru Libertatea Românilor

Poporul acesta nu a murit! Poporul acesta încă mai trăiește!

Impactul introducerii actelor electronice asupra vieții private și libertății de conștiință a cetățenilor

Exercitarea drepturilor civile – Miting pe 14 martie

Asociația pentru Libertatea Românilor a inițiat în luna ianuarie mai multe acțiuni de cercetare a impactului introducerii actelor electronice asupra vieții private și libertății de conștiință a cetățenilor României. Aceste acţiuni au loc în condițiile în care implementarea sistemelor electronice sau biometrice ocupă un loc din ce în ce mai important pe agenda instituțiilor statului.

Implementarea sistemelor electronice se referă la :

a) introducerea actelor de identitate electronice prevăzută de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 82 din 18 decembrie 2012, aflată în procedură de urgență pentru aprobare la Parlamentul României
b) introducerea cardului electronic de sănătate, rețetei electronice, dosarului electronic și a Sistemului Informatic Unic Integrat( Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate)
c) în viitoarea etapă, Ministerului Agriculturii are în vedere introducerea cardurilor de acces în piețele agroalimentare, un proiect de OUG fiind postat deja pe site-ul www.madr.ro.

Acțiunile concrete ale ApLR au vizat:

 • reliefarea modului în care implementarea sistemelor electronice în domenii ce țin de viața privată sau de identitatea românilor aduce atingere drepturilor și libertăților cetățenești.
 • prezentarea situației existente în celelalte state membre ale Uniunii Europene, inclusiv la nivelul forurilor conducătoare, unde îndoielile asupra sistemului electronic sunt departe de a se fi rispit.
 • prezentarea neajunsurilor și deficiențelor proiectelor demarate de către autoritățile publice responsabile din România.

De la demararea acestor acțiuni, Asociația pentru Libertatea Românilor a transmis memorii către Senatul României , către comisiile permanente ale Camerei Deputaților responsabile cu avizarea proiectului de lege privind aprobarea OUG 82/2012, și a solicitat renunțarea la introducerea actelor electronice în România. În data de 5 martie, un grup de 5 reprezentanți ai ApLR a fost invitat la lucrările Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor unde au fost susținute cele mai importante puncte ale memoriului1 depus în data de 26 februarie la comisiile permanente ale Camerei Deputaților. Pe această cale dorim să mulțumim membrilor comisiei pentru deschiderea arătată, discuțiile fiind apreciate pozitiv de părțile prezente.

De asemenea, se cuvine a face mențiune deosebită despre votul Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte și Problemele Minorităților Naționale care a votat în unanimitate respingerea OUG nr. 82/2012.

Mulțumim celor 45 de ONG-uri semnatare ale memoriilor inițiate de ApLR și persoanelor care au înțeles să ne susțină activ în demersurile noastre adresate celor mai înalte foruri ale țării .
În privința cardurilor de sănătate și a întregului proiect de informatizare a sănătății, ApLR a transmis mai multe memorii, propuneri de modificare a Contractului Cadru 2013-2014 și solicitări de informații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Ministerului Sănătății,sindicatelor din sistemul sanitar și Colegiului Medicilor2. De asemenea, pe site-ul www.asociatialibertatearomanilor.ro au fost postate modele tip de refuz a cardurilor de sănătate3. Acest program de informatizare a sănătății se desfășoară în contextul în care un studiu al Comisiei Europene arată că peste 74%4 dintre europeni consideră că problemele legate de sănătate ca fiind date de natură personală și confidențiale, respectiv în condițiile în care România se află pe locul 7 în lume în privința atacurilor cibernetice5.

În vederea conștientizării de către populație a riscurilor la care se expun prin acceptarea cardului electronic de sănătate, prin introducerea programului de informatizare a sănătății și în general prin acceptarea actelor electronice(biometrice), Asociația Dreptate și Adevăr organizează în data de 14 martie 2013 , începând cu ora 12.00 și până la ora 17.00, o acțiune de protest autorizată. Acțiunea va avea loc la Palatul Parlamentului , în alveola de lângă Parcul Izvor. ApLR își cheamă simpatizanții și membrii să popularizeze acest miting și să participe activ alături de toți cei care consideră că datele noastre medicale nu trebuie expuse riscurilor majore reprezentate de atacurile cibernetice și traficul de organe și nici divulgării lor prin lărgirea accesului unor persoane necunoscute, altele decât medicul curant, la informațiile medicale și personale care vor fi, de acum încolo, înregistrate într-o bază de date centralizată, anulându-se secretul profesional, confidențialitatea și dreptul la viață intimă și privată a cetățenilor români. Toți cei care consideră că actele de identitate electronice, pașapoartele biometrice și orice act electronic(cu cip) le încalcă drepturile cetățenești, că le invadează intimitatea și viața privată sunt chemați să ni se alăture și să-și exprime dezacordul pe 14 martie 2013, ora 12.00 la Palatul Parlamentului , în alveola de lângă Parcul Izvor.

Așa să ne ajute Dumnezeu!
Președinte Profesor
Nicolae Livadă

3 Responses to 'Impactul introducerii actelor electronice asupra vieții private și libertății de conștiință a cetățenilor'

 1. panorica mihai says:

  multumim pentru tot ce faceti. Deja am transmis mesajul verisoarei mele din bucuresti.Stia de acest miting ,si m-am bucurat enorm….DOAMNE AJUTA…….mi-a zis ca face tot ce se poate pentru a anunta cat mai multi oameni. Noi nu suntem in tara, dar suntem cu totul alaturi de voi.

  • Libertatea Românilor says:

   Mulțumim! Noi ne-am aliat acestui miting, nu este organizat de noi, dar având tema apărării libertății și drepturilor civile care sunt încălcate prin introducerea actelor biometrice, am considerat că e de datoria noastră să participăm și noi! Vă așteptăm în număr cât mai mare!

 2. Iulian says:

  Daca nu vom lua atitudine acum impotriva actelor cu cip, vom plati un pret groaznic dupa aceea.
  Sa nu fim pasivi in fata acestor probleme care ne privesc direct!

  Acest card de sanatate si baza de date care se va crea vor implica niste costuri financiare imense pe care le vom suporta tot noi din taxe si impozite.

  De asemenea vor crea posibilitatea ca traficantii de organe sa identifice foarte usor perosanele compatibile pentru a le fura organele pentru clientii lor. Astfel un miliardar batran si bolnav de oriunde din lume va putea comanda un rinichi sau un ficat de la un om sanatos, baietii intra in sistem, identifica un tanar sanatos compatibil care va fi rapit si nimeni nu va mai sti nimic de el dupa…

  Totul va fi la sigur, si ei vor putea alege sa rapeasca exact persoanele compatibile si care vor trezi cele mai mici suspiciuni prin disparitia lor.

  Poate veti spune ca si acum se pot rapi persoane… DA, asa este! Problema este ca atunci mafiotii vor rapi la sigur pe cineva pe care sa il omoare si sa ii fure organele pentru a le putea transplanta miliardarilor bolnavi. Nimeni nu va ma fi in siguranta. Chiar copilul tau poate fi donator compatibil de ficat/rinichi/inima pentru nu stiu ce miliardar din insulele Cayman…Si datorita noii baze de date mafiotii vor sti asta… Acum ei nu pot sa afle ca un copil din Valcea de exemplu sau din Vaslui, este donator compatibil, dar cand toti vom avea card de sanatate cu cip, printr-un simplu search in baza de date vor putea vedea lista tu toti donatorii compatibili din toata tara.

  Chiar crezi ca iti vei putea proteja copilul sau pe tine insuti in fata mafiei de organe care stie sigur ca tu sau fiul tau sunteti donatori compatibili pentru acel bogatas care plateste milioane bune de euro pentru organele alea…?

  Vi de pare un scenariu SF…?
  Ia sa ne amintimn de ce s-a intamplat cu bazele de date ale utilizatorilor Sony Playstation care au fost sparte de hackeri… Autorii nu au fost prinsi nici pana astazi. Nu se stie cine a facut-o…

  Sony a investit in securitate mult mai mult decat o va face judetul Vaslui pentru securizarea bazelor de date cu cetatelii posesori ai noului card electronic de sanatate….
  Asa ca nu va amagiti ca datele voastre nu vor ajunge usor pe mana tarficantilor de organe internatinali dupa ce noul card de sanatate cu cip va intra in functiune…

  Furori la Sony: cel mai mare furt de date din toate timpurile
  http://renne.ro/it/furori-la-sony-cel-mai-mare-furt-de-date-din-toate-timpurile/234

  Hackerii au furat datele personale pentru aproape toti cei 77 de milioane de utilizatori ai retelei sale de jocuri Play Station Network a Sony. Datele furate contin numele, adresele reale si de mail si, posibil, detaliile privind cardurile de credit ale utilizatorilor.

Spuneţi-vă părerea, respectând conţinutul articolului:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*